Wormiscope testkit voor honden en katten

  • Bestel hier uw Wormiscope testkit en ontvang deze thuis
  • Stuur uw staal kosteloos naar ons labo
  • Ontvang na analyse de resultaten digitaal

Vanaf 19,99(incl BTW en verzending binnen België)

Welke parasieten vinden we terug bij hond en kat?

Vooral bij jonge dieren worden frequent maagdarmparasieten teruggevonden. Ook volwassen katten die geregeld buiten lopen of honden die gevoederd worden met rauw vlees  of die niet aan de leiband uitgelaten worden, lopen een groter risico. De infecties kunnen klachten veroorzaken zoals diarree, verminderde groei, magere lichaamstoestand en soms zelfs sterfte. Volwassen dieren vertonen vaak mildere tot geen klachten.

De meest voorkomende maagdarmwormen zijn:

  • Spoelwormen (Toxocara canis/cati)
  • Zweepwormen (Trichuris vulpis)
  • Lintwormen (Dipylidium caninum) 

Minder vaak voorkomende wormen zijn:

  • Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum)
  • Longwormen (Crenosoma vulpis, Oslerus, Filaroides)

Andere maagdarmparasieten:

  • Coccidiose
  • Giardiose

Wat is het belang van een mestonderzoek?

Het algemeen advies is om volwassen honden en katten minimaal 4x per jaar te ontwormen (www.esccap.eu). Onderzoek heeft echter aangetoond dat op deze manier veel dieren onnodig behandeld worden, terwijl andere dieren frequenter zouden moeten ontwormd worden. Een alternatief voor het routinematig ontwormen is het onderzoeken van de ontlasting, om zo gerichter te kunnen behandelen. Sommige wormen van honden en katten zijn bovendien ook gevaarlijk voor de mens (bv. spoelwormen), vandaar het belang van een goede opvolging bij uw huisdier!

Wanneer moet een mestonderzoek uitgevoerd worden?

Hoe vaak een mestonderzoek moet uitgevoerd worden hangt af van de leeftijd en de leefomgeving van de hond of kat.

Pups:

Voor pups wordt geadviseerd om standaard op 2, 4, 6 en 8 weken te behandelen. Daarna dient maandelijks behandeld te worden tot de leeftijd van 6 maanden. Als alternatief voor de maandelijks behandeling kan fecesonderzoek uitgevoerd worden.

Jonge en volwassen honden:

Vanaf de leeftijd van 6 maanden wordt geadviseerd om minstens 4x per jaar de ontlasting te laten controleren. Honden die met rauw vlees gevoederd worden of vaak in aanraking komen met slakken lopen een groter risico op worminfecties, hierbij wordt een frequenter onderzoek aangeraden.

 

Kittens:

Voor kittens wordt geadviseerd om standaard op 3, 5, 7 en 9 weken te behandelen. Daarna dient de maandelijks behandeld te worden tot de leeftijd van 6 maanden. Als alternatief kan maandelijks fecesonderzoek uitgevoerd worden.

Jonge en volwassen katten:

Vanaf de leeftijd van 6 maanden wordt geadviseerd om minstens 4x per jaar de ontlasting te laten controleren. Katten die hoofdzakelijk buiten leven of veel in contact komen met knaagdieren lopen een groter risico op worminfecties, hierbij wordt een frequenter onderzoek aangeraden.

Wanneer moet er ontwormd worden?

Wanneer parasieten aangetoond worden in het mestonderzoek kan gericht behandeld worden. Overleg hierover met uw dierenarts.